Když auto mluví jiným jazykem: Laické překlady vašeho mechanika

Když auto mluví jiným jazykem - Laické překlady vašeho mechanika

Každý, kdo někdy navštívil automechanika a není zrovna automobilový guru, to zažil. Po několika minutách nervózního dýchání zhluboka před dílnou a s odhodláním v srdci vstoupíte do garáže s nadějí, že vám mechanik jednoduše řekne, co je s autem špatně a co to bude stát. Místo toho se ocitnete v jakémsi jazykovém kurzu, kde nerozumíte ani slovo. Mechanik mluví, kýve hlavou, ukazuje na různé části auta, a vy tam stojíte, přikyvujete a doufáte, že to nebude příliš drahé, i když vůbec netušíte, o čem je řeč.

Pro lepší orientaci jsem vybrala pár nejčastějších frází, které od mechaniků slýcháme, a poprosila jsem je o překlad do „normální“ řeči.

„Máte vůli v řízení.“
Možná si myslíte, že je to pochvala za vaši skvělou schopnost řídit a rozhodovat se za volantem. No, skoro. Když vám mechanik říká, že máte vůli v řízení, znamená to, že auto neposlouchá tak, jak by mělo. Volantem točíte, ale auto reaguje s prodlevou, nebo se vám volant zdá jaksi „moc volný“. V podstatě to znamená, že něco v řízení není úplně v pořádku, což vás může nemile překvapit, když to budete nejméně čekat.

„Tlumiče jsou na kaši.“
„Kaše“ tady nemá nic společného s vaší oblíbenou přílohou. Když mechanik říká, že jsou tlumiče „na kaši“, znamená to, že tlumiče, které mají za úkol udržet vaše auto stabilní při každém hrbolu na silnici, přestaly fungovat. Místo pohodlné jízdy se vaše auto začne houpat jako loď na rozbouřeném moři nebo vám to naklepe zadek. Tlumiče jsou důležité nejen pro komfort, ale i pro bezpečnost, takže „kaši“ byste měli řešit co nejdříve.

„Chce to vyměnit silentbloky.“
Silentbloky? To zní jako nějaké speciální blokátory hluku, že? Ve skutečnosti jsou to gumové komponenty, které tlumí vibrace mezi částmi vozu. Když se silentbloky opotřebují nebo prasknou, můžete si všimnout, že auto začíná drnčet, bouchat nebo táhnout na jednu stranu. Takže žádné ticho nehrozí, když jsou silentbloky v špatném stavu.

„Destičky to mají za sebou.“
Ne, brzdové destičky nejsou žádné křehké věci, které se snadno rozbijí. Ale když vám mechanik říká, že „to mají za sebou“, znamená to, že je čas na jejich výměnu. Pokud je necháte tak, riskujete, že při prudkém brzdění nezískáte požadovanou odezvu. A to by mohlo být opravdu nepříjemné, že? Hlavní je zachovat klid!

„Zadřený motor.“
Tohle není zpráva, kterou chcete slyšet. Je to jako by vám někdo řekl, že vaše auto dostalo infarkt. Motor je zadřený, protože olej nepřišel na schůzku a všechno uvnitř se začalo přehřívat a třít. Teď už jen doufejte, že se to nerozpadne jako vztah po vánoční večeři s tchyní. 
Pro vaš auto to znamená dvě možnosti - transplantace nebo hřbitov.

„Prasklý řemen.“
Klínový řemen totiž není žádný kosmetický doplněk vašeho motoru, ale klíčový prvek, který pohání všechny ty důležité věci, jako je alternátor, klimatizace a posilovač řízení. Bez něj? To se z vašeho auta stane metalová kapela bez kytary – spousta hluku, ale žádný výkon.

„Chčije vám olej.“
Ačkoliv je stále lepší tuto frázi slyšet od mechanika, než od gynekologa, ztráta oleje je něco, co motorem otřese až do morku pístů. Každá kapka oleje, kterou najdete pod autem, je jako tikající časovaná bomba. Olej může mizet z různých částí, avšak dřív nebo později budete čelit tomu, že váš miláček na čtyřech kolech zkolabuje uprostřed cesty. A věřte mi, že žádný motor nemá rád dehydrataci.

 

Automechanici nejsou žádní kouzelníci s tajemným jazykem, který má za úkol vás zmást. Jen popisují svět, který je pro ně každodenní realitou. Až vám příště začne mechanik vysvětlovat, proč vaše auto vrže, brzdí podivně a skáče po silnici, zkuste to brát s humorem.

Možná nebudete přesně chápat každý technický termín, ale důležité je, že vaše auto je v dobrých rukou. A pokud se vám zdá, že tomu pořád moc nerozumíte, můžete vždy použít univerzální větu: „A to znamená... co přesně? Kdy si to můžu vyzvednout a kolik mě to bude stát?“

A co vy? Jaké hlášky nebo fráze vás dostaly? Podělte se o ně s námi v komentářích!

 

Autor článku

Saša

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz